Help
Inloggen
Ga naar je https://online.wwz-academie.nl en klik rechts bovenin op ‘Inloggen’.
Bij je aanmelding heb je een bevestigingsmail ontvangen met daarin je inloggegevens.
Heb je je inloggegevens niet meer?
Ga dan toch naar https://online.wwz-academie.nl klik op ‘Inloggen’ en kies daar vervolgens voor ‘wachtwoord vergeten’.
Vul daar het e-mailadres in waarmee je je hebt aangemeld. Je ontvangt dan een e-mail met afzender WordPress.
In die mail staat een link waarmee je zelf een nieuw wachtwoord kunt instellen.
(Let op: WordPress wordt wel eens als spam gezien, dus check ook je spambox/reclamefolder even)
Lukt het inloggen niet?
Ga dan toch naar https://online.wwz-academie.nl klik op ‘Inloggen’ en kies daar vervolgens voor ‘wachtwoord vergeten’.
Vul daar het e-mailadres in waarmee je je hebt aangemeld. Je ontvangt dan een e-mail met afzender WordPress.
In die mail staat een link waarmee je zelf een nieuw wachtwoord kunt instellen.
(Let op: WordPress wordt wel eens als spam gezien, dus check ook je spambox/reclamefolder even)
Na het inloggen
Na het inloggen ‘land’ je op een overzichtspagina (het dashboard). Daar kun je kiezen naar welk programma je wilt gaan.
Ieder programma heeft een ‘startpagina’. Op deze pagina word je welkom geheten, kun je uitleg lezen over hoe het programma werkt en van hieruit kun je naar alle lessen van dat programma gaan. Dit kun je doen via de menubalk bovenin, of door op de afbeeldingen van de lessen te klikken in het overzicht op deze pagina.
Wil je helemaal terug naar het begin? Klik dan op Dashboard en je komt weer terug bij het overzicht met alle trainingen.
“Je hebt nog geen toegang”
Kom je op een pagina waar je deze melding ziet? Dan is dit wellicht een pagina waar je nog geen toegang toe hebt, of je bent toch nog niet ingelogd. Controleer in dat geval dus altijd even of je wel goed ingelogd bent. Twijfel je daarover? Klik dan op ‘Uitloggen’ in de menubalk of op deze link: Uitloggen. En log daarna even helemaal opnieuw in.
Uitloggen
Om zeker te zijn dat je de volgende keer geen problemen hebt met inloggen raad ik je aan om na iedere sessie uit te loggen.
Dit doe je door bovenin de menubalk te klikken op ‘uitloggen’.
Technische problemen
Loop je tegen technische problemen aan, kijk dan ook eens of het misschien wel lukt als je het met een ander apparaat probeert.
Probeer je het met je smartphone en lukt dat niet? Probeer dan of het wel lukt als je het met een tablet of laptop probeert.
Wat heb je nodig om de training te kunnen volgen?
Je laptop, tablet of smartphone
Zorg ervoor dat het apparaat dat je gebruikt is geupdate en is voorzien van de nieuwste versies van apps en programma’s.
Internetverbinding
Om te kunnen inloggen dien je te beschikken over internet of wifi.
Werkboeken
In de trainingen krijg je werkboeken aangeboden. In het werkboek kun je notities typen. Maar let op: je dient het werkboek dan eerst te downloaden en op te slaan. Zoek het document vervolgens op je apparaat en open het van daaruit opnieuw. Nu kun je je notities erin typen en als je ze nu opslaat zullen je notities bewaard blijven.
Het werkboek is altijd een pdf-bestand. Om dit te kunnen openen moet je het programma Adobe Reader op het apparaat hebben waarmee je het wil openen. Heb je dit programma niet, dan kun je het hier gratis downloaden en installeren: https://get.adobe.com/nl/reader/
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik lid worden van de facebookgroep?
In de startmail die je aan het begin hebt gehad staat een link voor de Facebookgroep van jouw opleiding. Klik daarop en volg de instructies. De beheerder zal je toelaten.
Moeten we iets voorbereiden voor de live dag?
De live dag gaat over gesprekstechnieken en creatief denken. Voor de eerste live dag van de opleidingen Wmo consulent, Wmo en Jeugdzorg, Asielopvang en Inburgering en Werk en Inkomen (je wordt dan ingedeeld in groep A): Bestudeer goed de vier lessen over creatief denken en de bonusles over het keukentafelgesprek, dan ben je goed voorbereid! Voor de live dag van de opleiding Klantenservice Zorg en Welzijn hoef je niets voor te bereiden.
Hoe lang duurt het voordat ik een certificaat krijg?
Je krijgt je certificaat wanneer al jouw opdrachten zijn goedgekeurd door de docent en je ook alle verplichte live dagen hebt gevolgd. De docent geeft aan ons supportteam door wanneer je klaar bent. Zij zorgen dan in ieder geval binnen twee weken dat jij jouw certificaat ontvangt via de mail. Voor deelnemers aan de halfjaar- en jaarprogramma’s geldt dat je jouw certificaat krijgt bij de Proeve van Bekwaamheid.
Kan ik een deelcertificaat krijgen als ik het Wmo deel van de opleiding heb gedaan?
Het is mogelijk om, als je het eerste onderdeel van jouw opleiding klaar hebt, tussentijds een digitaal deelcertificaat te ontvangen van het eerste deel van jouw opleiding. Vraag dit aan via supportteam@wwzconsultancy.nl.
Is er een vaste tijdlijn waarop ik de studie moet doen?
Je krijgt vanaf het begin de links naar de lessen in jouw mailbox, per module van vier weken. Het is verstandig om de lessen en opdrachten diezelfde week te doen om geen achterstanden op te lopen. Lukt dat niet vanwege vakantie of ziekte bijvoorbeeld, dan kun je zelf de lessen inhalen. Immers het is een online opleidingen. Maar: Er is wel een einddatum aan jouw lidmaatschap van de leeromgeving! Zie de vraag “Kan ik de studietijd verlengen?”.
Vanwege omstandigheden heb ik vertraging opgelopen in de studie moet ik dit melden?
Het is fijn als je het meldt bij het supportteam en bij de docente als je vertraging hebt opgelopen in je studie. Dat geldt niet voor een paar weken, de opleiding is immers online en dat haal je snel weer in. Meld het wel als je verwacht er een aantal maanden uit te zijn. Volg je de opleiding met financiering door het UWV of een andere instantie? Meld het dan bij jouw adviseur werk of begeleider. Mogelijk moeten wij dan een bijstelling aanvragen van de scholingstermijn.
Kan ik de studietijd verlengen?
Voor de kortere opleidingen Wmo consulent, consulent Jeugdzorg, consulent Werk en Inkomen, Asielopvang en Inburgering en Klantenservice Zorg en Welzijn en voor het halfjaarprogramma Regelgeving Wmo en Wlz geldt dat de leeromgeving voor jou open staat gedurende een jaar vanaf jouw startmoment. Daarna zul je lid moeten worden van de WWZ Club voor minimaal een jaar. Daarmee behoud je je toegang tot de leeromgeving zolang je lid bent en je kunt bovendien gebruikmaken van veel extra services!
Voor de langere opleidingen consulent Wmo en Jeugdzorg, de jaaropleiding Regelgeving en Uitvoering Sociaal Wijkteam en de Jaaropleiding Werk en Inkomen staat de leeromgeving anderhalf jaar vanaf de start voor jou open. Wil je langer studeren, dan moet je lid worden van de WWZ Club voor minimaal een jaar. Daarmee behoud je je toegang tot de leeromgeving zolang je lid bent en je kunt bovendien gebruikmaken van veel extra services!
Er staan een fout in de leeromgeving waar kan ik dit melden?
Meld dit bij supportteam@wwzconsultancy.nl. Wij zijn er blij mee als we fouten kunnen verbeteren!
De leeromgeving werkt niet waar kan ik dit melden?
Meld dit bij supportteam@wwzconsultancy.nl. Wij zullen dan proberen dit zo snel mogelijk op te lossen.
Kunnen jullie meer lessen open zetten?
Dat kan in overleg met supportteam@wwzconsultancy.nl. Ga wel eerst bij jezelf na of je werkelijk de tijd hebt om de lessen en opdrachten sneller te volbrengen, want onze ervaring is dat hardlopers uiteindelijk doodlopers kunnen worden.
Wanneer moet ik mijn opdrachten inleveren?
De eerste lessen zijn nog zelftests. Daarna krijg je lessen met opdrachten. Die doe je zodra de les hebt doorgenomen en die stuur je in via feedback@wwz-academie.nl.
Hoe moet ik het verslag aanleveren?
In de lessen over verslaglegging staan formats voor verslagen. Vul die in volgens de instructies en voorbeelden. Stuur die naar de docent, liefst met een voorblad met jouw naam en het nummer en het onderwerp van de betreffende les.
Ik heb de testvragen gemaakt, waar vind ik de juiste antwoorden?
Testvragen zitten in de eerste lessen van jouw opleiding. Na deze zelftest wordt aangegeven welke vragen je goed of fout hebt gemaakt. De juiste antwoorden vind je in de volgende les.
Hoe lang duurt het voordat ik feedback ontvang op mijn opdracht?
Het duurt maximaal een week voordat je feedback ontvangt op jouw opdracht.
Hoe vaak mag ik een opdracht overdoen-aanvullen?
Zoals genoemd in jouw leerovereenkomst die je bij de start hebt ontvangen, kun je een opdracht twee keer indienen. Lukt het bij een of meerdere opdrachten niet om die voldoende te maken, dan krijg je van ons aan het einde een certificaat van deelname.
Waar vind ik de planning van de live dagen en de webinars?
De planning van de live dagen en webinars vind je op de website www.wmotraining.nl op de pagina van jouw opleiding.
Is er ook een eindexamen?
Nee er is geen eindexamen. Wel een eindopdracht waarmee je reflecteert op je leerproces. Als je alle opdrachten hebt gedaan en de live dagen hebt gevolgd, dan krijg je een digitaal certificaat. Behalve als je een halfjaar- of jaarprogramma doet, dan sluit je af met de Proeve van Bekwaamheid en krijg je een gedrukt certificaat.
Wat houdt de Proeve van Bekwaamheid in?
Met de Proeve van Bekwaamheid sluit je een halfjaar- of jaarprogramma af. Tijdens deze “Dag van Reflectie” reflecteer je met een presentatie op jouw leerproces en ontwikkelpunten. Daarna kijkt de docent hoe jij functioneert in casusbesprekingen. Aan het einde van de dag geeft de docente jou feedback op je leer- en ontwikkelpunten, waarmee jij verder kunt in je werk en je leven. Tot slot reiken we jouw certificaat uit en ben je klaar met jouw opleiding! Het is onze ervaring dat iedereen dit altijd een fijne en waardevolle afsluiting vindt van de studie. Als je een andere opleiding volgt, dan kun je je tegen bijbetaling inschrijven voor de Proeve van Bekwaamheid waarmee je een mooie toevoeging hebt op je CV!
Zijn de Vraag- en Antwoord webinars verplicht? Hoe kan ik me aanmelden voor een webinar?
De cursisten van de halfjaar- en jaarprogramma’s krijgen Vraag- en Antwoord webinars per onderdeel van de opleiding. Hieraan kun je gedurende jouw hele studietermijn deelnemen en daar kun je al je vragen stellen over waar je op dat moment mee bezig bent. De webinars zijn niet verplicht, maar wel zinvol en helpend voor het verwerken van de opdrachten. De webinars bieden ook verdieping op de stof omdat je de docent direct spreekt. Van ons supportteam krijg je over ieder webinar bericht, waarna je je kunt aanmelden. De data voor de webinars staan op de website www.wmotraining.nl op de pagina van jouw opleiding. Deze vinden altijd ’s avonds plaats. Je meldt je voor ieder webinar aan via de link in de uitnodiging. We vinden het fijn als we weten wie er komt, aangezien de docente weet waar jij op dat moment mee bezig bent.
Kan ik mij na deze opleiding registreren bij een beroepsvereniging, Registerplein of bij SKJ?
Tijdens de opleiding kun je al een basisregistratie aanvragen bij SKJ en/of Registerplein. Voor de basisregistratie is het vaak nodig dat je een relevante Mbo-, Hbo- of universitaire opleiding hebt en vaak ook al gewerkt hebt in de hulpverlening. De PE accreditatiepunten voor onze opleidingen en kenniswebinars zijn bijscholingspunten, die je kunt bijschrijven bij je basisregistratie. Informeer bij Registerplein of SKJ wat er nodig is om jouw basisregistratie te behalen.
Met jouw certificaat van de WWZ Academie kun je wel lid worden van Wmo consulenten Nederland. Dit is een beroepsvereniging in oprichting. Je wordt lid als je deelneemt aan een van hun Nationale Bijscholingsdagen. Vermeld bij je inschrijving dat je van de WWZ Academie komt en lid wilt worden van Wmo consulenten Nederland. Daarna moet je ieder jaar minimaal eenmaal per jaar deelnemen aan een Nationale Bijscholingsdag om jouw registratie te behouden.
Hoe kom ik aan een baan? Hoe kan de WWZ academie mij in contact brengen met potentiële werkgevers?
De WWZ Academie biedt actieve ondersteuning richting werk. Hoe ziet dat eruit? Je kunt jouw CV bij ons aanleveren. Wij bekijken je CV en ook je LinkedIn profiel en geven daar feedback op. Als daar veel aan moet gebeuren – en dat is vaak zo – dan sturen we jou door naar loopbaanbureau Re-Job voor een consult en een stukje begeleiding.
Als je CV en LinkedIn profiel helemaal op orde zijn, dan nemen we je CV op in ons bestand van werkzoekenden voor als er geschikte vacatures voorbij komen vanuit ons netwerk van gemeenten en werkgevers. Wij informeren jou daar dan als eerste over.
Wat zijn mijn baankansen in het sociaal domein?
Gezien de krapte op de arbeidsmarkt zijn er veel baankansen in het hele veld van zorg en welzijn. Dat kan variëren per periode en per beroepsgroep. Als het niet meteen lukt om een baan te vinden bij een gemeente, dan adviseren wij je altijd om breder te kijken. Beperk je niet tot gemeenten, maar kijk verder naar zorg- en welzijnsinstellingen of sociale wijkteams. Ze zitten daar te springen om mensen en het is altijd mogelijk om als opstap eerst vrijwilligerswerk te doen daar. Op die manier hebben al veel van onze cursisten uiteindelijk een betaalde baan gevonden.
Kan ik meedraaien met een consulent?
Jouw eerste opdracht voor jouw opleiding is een startopdracht om het beroep van consulent te onderzoeken. Daarvoor neem jij zelf contact op met een consulent, die kun je vaak vinden via jouw netwerk. Of kijk op LinkedIn wie er direct of indirect in jouw netwerk zit met wie je contact kunt opnemen. Bel diegene of ga een kop koffie drinken met diegene en bevraag hem of haar uitgebreid. Gemeenten staan vaak niet zo open voor meeloopdagen vanwege de privacy van de cliënten of omdat ze het te druk hebben.
Mocht jouw vraag er niet tussen staan of mocht er toch nog iets technisch niet lukken of niet werken, dan kun je ook altijd even een bericht sturen via de contactpagina en we proberen je zo spoedig mogelijk te helpen.